Naše strava - nové!
Vítám Vás v nově otevřeném receptáři mlsných Výtečníků :-). Protože se u nás v návštěvní knize poměrně často vedou diksuze na téma stravování pejsků, pokusím se přiblížit, jak je pojato krmení u nás.
Pokrm první - naše klasické rizoto pro psy :-)
Tak tu je náš první vyfocený pokrm. Řazeno od ingrediencí až po jednotlivé kroky.
Přísady v rizotu různě obměňuji a snažím se ho sestavovat podle zásady tří třetin - třetina zeleniny, třetina masa (nebo jiného orgánu) a třetina sacharidů (rýže, těstoviny, obilné vločky). Podle sezónní nabídky zařazuji další zeleninu (celer, petržel, petrželovou nať, červenou řepu, kedluben, květák, kapustu, papriku, cuketu...). Zeleninu nejčastěji vařím, ale sem tam přidám i jemně strouhanou či krájenou syrovou. Když vařím játra či jiný trámčinový orgán, přidávám syrové strouhané jablko. Dobré jsou svalové orgány - srdce a žaludky nebo třeba i vařená vejce, nebo takové vepřové kolínko, krkovička (rozumějte, panička vepřové nerada, takže lepší pro psy, jak pro Tomíka :-D). To nafotím někdy příště, když bude zájem :-).
Fantazii se meze nekladou, čím pestřeji se vaří, tím jsou strávníci spokojenější. Pochopitelně nekořením, když jsou po ruce, přidám čerstvé bylinky.
Pod článkem můžete libovolně komentovat, ptát se, psát svá doporučení a chválit taky samozřejmě (práce s tím byla, jak na kostele :-D).
Ingredience
Rýže a zelenina
Obyčejná rýže a pšeničné vločky vařené ve vývaru z cca 9 kůží z kuřecích skeletů (vývar je velice tučný a po vychlazení utvoří hutný rosol). Mrkev, cibule, košťál z brokolice vyvařené v kuřecím vývaru na polévku (tu baštíme my, ne pejsci :-D). Jak je shora uvedeno, zelenina může být i jiná, je z čeho vybírat a může být i čerstvá, potom je dobré ji ale rozmělnit na co nejdrobnější čístečky, aby se lépe trávila.
V podstě kuřecí maso
V původní podobě po uvaření, ještě s kostmi. Jde o kuřecí skelety ze soukromého řeznictví, zbudou po odřezání prsního svalu (v řeznictví odřezávají velmi velkoryse a na skeletech nechávají masa, až se tomu člověk diví, pejsci jsou z toho nadšení :-D). Po oddělení kůží je z nich výtečná vývarová polévka silná jak noha od kulečníku ;-).
Vařené kuřecí kůže a ledvinky
Když chceme polévku, vařím kůže a ledvinky samostatně bez skeletů, jako vývar pro rýži bohatě postačí. Ovšem velmi často vařím vývar ze všeho najednou jen pro pejsky, protože z jedné koupené "várky" skeletů (min 7 ks), které jsou do týdne obvykle tři, je polévky celý hrnec a jíme ho dlouho :-). Naši pejsci mají kůže rádi jen po uvaření, ledvinku sezobnou rádi i syrovou stejně jako maso.
"Žížala" na snímku je, hádám, krční tepna :-). Kůže jsou velice tučné, obsahují kožní hladký sval a spoustu pojiva (dominatní je v něm kolagen). Vyvařím-li dostatek kůží, nepřidávám do uvařené rýže už vepřové sádlo, kuřecího tuku je v ní hojné množství.
Kvalitní rostlinné oleje
Vlevo z rýžových klíčků, vpravo směs z jadérek hroznového vína, z bodláku a ze slunečnice. Obsahují spoustu důležitých látek, mezi nim např. velké množství vit. E a tokoferoly.
Dobrý je i pannenský olivový, sezamový, ze lněných semínek a jiné.
Postup
Rýže v miskách
Rýže s rozmačkanou zeleninou
Dnes v s mrkví, brokolicovým košťálem a cibulí - vše vařené.
Podle toho, jak moc je zelenina uvařená, jí buď rozmačkám, nebo nakrájím na kostičky.
Pokrájené ledvinky
Nakrájené kuřecí kůže
Je-li po uvaření skladována v lednici, kůže ztuhne a vytvoří jakýsi aspik, který se pak snadno krájí a tvoří úhledné kostičky ;-)
Teď už chybí jen maso...
Kuřecí maso
Oddělím od dlouhých a velkých kostí, jediná kost, kterou ponechávám jsou obratle, ty má kuře droboučké. Krky příčně krájím na malé kousky.
Na skeletech, ketré kupujeme, je čistého svalu opravdu hodně, nejvíce prsního. Při ceně 9Kč/kg je to báječná surovina.
Už jen promíchat...
Nakonec se do misky přidá trocha oleje a mlsné Báře se tam propašuje i pangamin, který samostatně nerada ;-)
Dobrou chuť, milánkové! ;-)
Podáme natěšeným strávníkům, kteří mističky bezezbytku vyprázdní ;-).t